ChristianWillie

Amerikansk selskap tester ammoniakk-teknologi på Stord

Publisert: februar 16, 2023
Facebook
Twitter
LinkedIn

Med Amazon i ryggen tar Amogy med seg sine banebrytende løsninger til Sustainable Energy katapultsenter. Målet er å gjøre den maritime næringen utslippsfri.

Siden oppstarten i 2020 har det gått lynraskt med amerikanerne. I 2021 sørget Amogy for å demonstrere løsningene sine på en drone. Året etter en traktor. Tidligere i år ble verdens første semitrailer som går på ammoniakk satt på veiene i USA. Nå vil Amogy ta nullutslippsløsningene sine til havs.

– Det er en stor ære at et amerikansk selskap, finansiert blant annet av Amazon, velger å komme til Energy House på Stord for å teste sine løsninger. Det beviser at vi er verdensledende når det kommer til å teste nye og bærekraftige energiløsninger til maritim sektor, sier Willie Wågen, daglig leder i Sustainable Energy katapultsenter.

 

Helt utslippsfritt

Amogy utvikler et energisystem som driftes av grønn ammoniakk. Drivstoffet går først gjennom en unik ammoniakk-cracker, som henter ut hydrogen fra drivstoffet og sender det videre til en brenselcelle. Hele prosessen foregår om bord i fartøyet og er skalerbar – fra drone (5kW) til semitrailer (300kW).

Når løsningen nå skal ombord i et marint fraktefartøy, skal Amogy skalere systemet opp til hele 1 MW.

– Sustainable Energy passer våre behov perfekt. På Stord utvikles det allerede løsninger for å ta i bruk framtidens marine drivstoff – også ammoniakk. Vi er takknemlige for at vi får samarbeide med og dra nytte av den ekspertisen som allerede finnes i Energy House. Det er avgjørende for oss at vi får testet våre løsninger i full skala og i reelle omgivelser, sier Christian Berg, daglig leder i Amogy Norway.

Amogy startet Amogy Norway høsten 2022 for å komme tettere på norsk industri og utviklingen av fremtidens løsninger til den maritime næringen. Amogy Norway har sitt hovedkontor i Stavanger.

 

En «game changer»

Skipsfarten står for en stor del av de globale utslippene av CO2. For å nå kommende utslippskrav må den maritime næringen ta i bruk grønnere løsninger.

– Ammoniakk er ett av flere mulige drivstoff vi kan ta i bruk for å eliminere utslipp. Grønn ammoniakk kan bli en «game changer» for skipsfarten. Men for at det skal skje, trenger vi selskaper som tør å pilotere og demonstrere teknologien. Vi er både stolte og glade for at vi får være med på Amogy sin nullutslippsreise, sier Wågen.

 

Mer informasjon:

Willie Wågen

Daglig leder, Sustainable Energy

willie@sustainableenergy.no

+47 957 53 942

 

Christian Berg

Daglig leder, Amogy Norway

Christian.berg@amogy.co

+47 974 05 553

les også