Mann foran turbin

111 millioner kroner til karbonfangst og -lagring

Mann foran turbin
Publisert: september 7, 2021
Facebook
Twitter
LinkedIn

LINCCS-prosjektet, med Aker Solutions i spissen, har fått hele 111 millioner kroner i støtte gjennom Grønn plattform. Ett av målene er å realisere CCS-løsninger til fullskala skipsmotorer. Dette arbeidet ledes av Wärtsila, med support fra Sustainable Energy katapultsenter og SINTEF Energi.

Prosjektet skal bidra til at innovative teknologier innen CCS implementeres industrielt i hele verdikjeden frem til karbonet er trygt lagret. I tillegg til de 111 millioner kronene fra Grønn plattform, legger industrien inn minst like mye ressurser selv.

– På veien fram mot nullutslippsskipsfart har vi en rekke fartøy som allerede er i drift. Disse eksisterende skipene må også kutte mest mulig av klimagassutslippene sine, helst så fort som mulig. Ved å fange klimagassene skipene produserer, om bord, har prosjektet et mål om å redusere CO2-utslippene med 50%. Derfor er denne støtten et viktig steg i riktig retning på veien til en grønnere maritim sektor, seier Willie Wågen, daglig leder i Sustainable Energy katapultsenter.

Det ambisiøse LINCCS-prosjektet har som mål å fange over 100 millioner tonn CO2 per år. For å nå målet, må karbonfangst og -lagring (CCS) om bord i skip også bli tatt i bruk.

– Wärtsilä har verdensledende kompetanse på eksosrensesytem for skip i Norge, og dette prosjektet vil være et viktig bidrag i vår konsernstrategi for å ta en ledende posisjon innen maritim dekarbonisering der karbonfangst om bord på skip blir en viktig brikke, sier Cato Esperø, salgsdirektør i Wärtsilä Norge.

– Prosjektet skal akselerere eksporten av innovativ CCS-teknologi fra Norge til resten av verden. Sammen med resten av konsortiet, med blant andre store aktører som Aker Solutions, Equinor, Wärtsilä, Cognite og SINTEF, skal vi sørge for at Norge tar en ledende rolle i kampen mot klimaendringene. Vi skal utnytte konkurransefordelene ved kompetansen som er utviklet på norsk sokkel, sier Wågen.

Cato Esperø, salgsdirektør i Wärtsilä Norge.

 

Utvider testtilbudet

Wärtsilä og Sustainable Energy katapultsenter skal utvikle og innlemme teknologi for karbonfangst- og lagring til eksisterende skip. CCS-systemet skal testes i en fullskala forbrenningsmotor.

– Denne tildelingen fra Grønn plattform muliggjør en investering i viktig testinfrastruktur. Wärtsilä sitt testsenter i Moss skal utvides. Teknologien i dette prosjektet skal testes og verifiseres både i Moss og i Energy House på Stord, sier Wågen.

Utvidelsen av katapultsenteret med testfasiliteter i Moss vil komme flere små og mellomstore bedrifter til gode.

– Dette betyr at vi, som et fremoverlent katapultsenter som tilbyr muligheter for å teste fremtidens løsninger for næringsaktører, sikrer våre kunder et enda bredere testtilbud.

 

Større CO2-kutt med drivstoff-miks

Senere i prosjektet skal Wärtsilä og SINTEF også teste ulike drivstoff-blandinger for å optimalisere operasjonen til eksisterende skip. Også disse testene skal foregå gjennom fasilitetene som Sustainable Energy katapultsenter skal tilby.

­– Når vi får til både karbonfangst og -lagring om bord i skip, og den rette drivstoffblandingen, kan vi vente oss utslippskutt opp imot hele 70% fra eksisterende skip, sier Willie Wågen.

les også