FloatingWind_D5B2601-81dbd520-3

Optimisme på konferanse for flytende havvind

Timingen kunne knapt vært bedre for Floating Wind 20 i Haugesund. Konferansen hadde et strålende fysisk og digitalt oppmøte, knappe to uker etter at Norge åpnet sine to første områder for flytende havvind.
Publisert: juni 28, 2020
Facebook
Twitter
LinkedIn

Optimismen var stor på konferansen til Norwegian Offshore Wind Cluster, hvor Sustainable Energy Norwegian Catapult Center var medarrangør, etter at det ble åpnet for konsesjonssøknader til Utsira Nord og Sørlige Nordsjø rett før.

– Stemningen er preget av optimisme og realisme. Nå skjer det endelig noe, sier Gunnar Birkeland.

Han var konferansier sammen med Karoline Sjøen Andersen fra Sustainable Energy. I det daglige er han leder for Unitech Offshore og styreleder i Norwegian Offshore Wind Cluster.

Marked på 3000 milliarder kroner

Birkeland er en av de som har jobbet lenge med flytende havvind og troen på potensialet illustreres godt gjennom kjøpet av Hywind Demo, nå Zefyros, i 2019. Den flytende testvindmøllen utenfor Karmøy tilbyr realistisk testing av nye produkter og løsninger for bedrifter som vil inn i markedet, som forventes å bli – enormt.

– Vi har en slik konferanse nå fordi vi ønsker å være i ledelsen på teknologi til flytende havvind. Det må vi for å vinne i et marked som kan bli verdt 3000 milliarder kroner de neste 20 årene, sier Gunnar Birkeland.

Sustainable Energy har også aktivt engasjert seg innen flytende havvind, og katapulten vil bli enda mer relevant når norske bedrifter skal utvikle nye produkter og sette sammen nye løsninger ment for bruk langt til havs.

– Vi er en del av et økosystem som ønsker å få til ny industriutvikling. Det å være her å snakke med de som vil noe innen flytende havvind er viktig for oss. Her adresseres det som er viktig akkurat nå, nemlig få ned kostnader, få verifisert og testet ny teknologi og få skalert det opp, sier Willie Wågen, daglig leder for Sustainable Energy.

Se også filmen fra konferansen her:

Kostnadene må ned

Selv om det er en lang vei å gå, skjer det endelig noe. Og man må samarbeide for å klare å hevde seg i konkurransen med en sulten internasjonal leverandørindustri.

– Tilstede her i dag har vi en rekke energiselskaper, mulige konsesjonssøkere og utbyggere, myndigheter og leverandørindustri. Timingen er veldig god på grunn av åpningen av norske områder for havvind, forteller Arvid Nesse, daglig leder for Norwegian Offshore Wind Cluster.

– Hovedbudskapet mitt er at vi må jobbe hardt og vi må jobbe nå. Vi må få flere store prosjekter og få kostnadene ned, sier Arne Eik i Equinor.

– Det er en stor glede å komme tilbake til Haugesund. Vi var jo her med statsråden for to uker siden og åpnet nye havområder for flytende havvind, sier Tony Tiller, statssekretær i olje- og energidepartementet, som åpnet arrangementet på Scandic Maritim i Haugesund.

Hele 150 var tilstede i salen, mens 500 fulgte konferansen live på nett.

les også