created by dji camera

Testing i fullskala bølger og vind

Metcentre sin infrastruktur i sjøen utenfor Karmøy er tilgjengelig gjennom Sustainable Energy-katapultsenteret.
Publisert: mars 2, 2020
Facebook
Twitter
LinkedIn

Metcentre er en 12 km lang undervannskabel på 15 megawatt, knyttet til en flytende 2 megawatt havvindmølle kalt Zefyros. Den er i praksis et flytende laboratorium, proppfull av sensorer.

– De som utvikler ny teknologi trenger erfaring fra drift under realistiske forhold. Og her er det fullskala, både bølger og vind. Her får de svarene de trenger, og for mange kunder er det snakk om å få erfaring med bevegelsesmønsteret til den flytende enheten deres, ved ulike vind og bølgeforhold, sier Arvid Nesse, daglig leder i Metcentre.

Se filmen fra Karmøy her:

 

Metcentre sin infrastruktur er nå tilgjengelig gjennom Sustainable Energy-katapulten. Gjennom samarbeidet får også Metcentret tilført ressurser slik at de kan oppgradere infrastrukturen.

– Da får vi et enda mer attraktivt testsenter for teknologiutviklere i Norge og i utlandet. Vi ønsker at dette skal være et teststed for ny teknologi innen offshore vind. Det er viktig å lokke den typen virksomhet til Norge og kople på norsk industri.

På Sandvesanden kan man se ut til Zefyros, som Unitech overtok fra Equinor i 2019.

– Det er to ting som er viktige her ute, infrastruktur og konsesjoner. Her har vi begge deler, og  vi vil få utvida begge deler.

Norges trolig første offshore vind-utbygging, Utsira Nord, kommer 20-25 km mot nordvest.

– Forhåpentligvis blir det en full industriell utbygging, slik at en kan bidra til å få ned kostnadene og videreutvikle teknologien som er testet her. Vi håper at dette blir et senter for utvikling av ny teknologi og norske leverandørkjeder, sier Nesse.

les også