SustainableEnergy_Westcon_D5A_2536-6a16678e

Sustainable Energy og Westcon Power & Automation samarbeider om hydrogenlab

Ny hydrogenlab vil spille en avgjørende rolle i utviklinga av verdens første hydrogendrevne ferje. Samtidig er den en viktig tilvekst blant de mange testfasilitetene til Sustainable Energy-katapulten.
Publisert: juli 1, 2019
Facebook
Twitter
LinkedIn

Total kostnad for hydrogenlaboratoriet som er under bygging hos Westcon Power & Automation er 3,6 millioner kroner. Sustainable Energy Norwegian Catapult Centre birdar med halvparten. Midlene skal blant annet gå til å finansiere en helt ny brenselcelle levert av hydrogeneksperten Ballard. Med et testanlegg som tilsvarer et komplett skipssystem kan samarbeidspartnerne til både Westcon Power & Automation og Sustainable Energy øke kvaliteten og redusere risiko i sine prosjekter.

Frå v Daglig leder Willie Wågeni Sustainable Energy sammen med prosjektleder Pål G. Eide og daglig leder Gunvald Mortved i Westcon Power & Automation.

– Med en brenselcelle på plass får vi et komplett testsystem for produksjon og styring av energi fra hydrogen. Systemet vil bli viktig for oss i utviklingen av den nye hydrogenferja til Norled. Anlegget gjør at vi kan simulere og optimalisere det som skjer fra brenselcelle til propell og bidra til økt tempo i utviklingen av nye, grønne løsninger til skipsfarten. Samarbeidet med Sustainable Energy-katapulten er utløsende for at vi kan gjøre denne investeringen nå, sier Gunvald Mortvedt, daglig leder i Westcon Power & Automation.

Westcon Power & Automation vant tidligere i år kontrakten på komplett energisystem og automatisering til ferja som skal gå på sambandet Hjelmeland – Nesvik – Skipavik i Rogaland.

Hydrogenlaboratoriet på Karmøy kan brukes til å teste både enkeltkomponenter og hele energisystemer. Foruten brenselceller består det av batterisystem, frekvensomformere, el-tavler og et e-Seamatic Blue energistyringssystem. Det vil kunne teste dynamiske laster og neste generasjons hydrogen- og hybride system for transportsektoren.

– Vi er veldig glade for at vi kan gjøre hydrogen- og batterilaben til Westcon Power & Automation tilgjengelig gjennom Sustainable Energy. Det gjør at vi kan gi et enda bredere tilbud til innovative, små og mellomstore bedrifter. Tilgang på utstyr for testing, demonstrasjon og verifikasjon av nye produkter er avgjørende for å gjøre veien fra ide til marked så kort som mulig, sier daglig leder Willie Wågen i Sustainable Energy Norwegian Catapult Centre.

Westcon Power & Automation investerer i en brenselcelle på 30 kilowatt (kW), en såkalt MD-30 fra Ballard. Anlegget vil være operativt fra oktober 2019.

– Dette blir et viktig utstillingsvindu for oss. Norge er det landet i Europa med høyest hydrogenaktivitet innan maritim bransje akkurat nå og et attraktivt marked for Ballard, sier Kristina Fløche Juelsgaard, direktør for forretningsutvikling i Ballard.

les også