hywind-110119-b65dd2b3

Testfasiliteter for offshore vind inn i katapultsenter

UNITECH Offshore overtar den flytende havvindmøllen kjent som Hywind Demo fra Equinor 1. februar 2019. Det innebærer at virksomheter fra hele landet kan nyttiggjøre seg av infrastrukturen. Det nye navnet på installasjonen utenfor Karmøy blir Unitech Zefyros by Hywind Technology.
Publisert: januar 11, 2019
Facebook
Twitter
LinkedIn

UNITECH er en av partnerane i nystartede Sustainable Energy Norwegian Catapult Center, og Zefyros blir ett av flere anlegg fra virksomheten som inngår i havkatapulten.

Zefyros gjør Sustainable Energy mer komplett, og vil legge til rette for økt bruk av bærekraftig energi i havrommet. Dette er ikke bare en turbin, men en hub der en kan teste ut elektrifiseringsløsninger, batterisystemer, ladestasjoner under vatn, overvåkningssystemer for havbunnen og mye annet, sier Gunnar Birkeland, daglig leder i UNITECH.

– Vi er utrolig fornøyde med å få testfasiliteter for havvind inn i Sustainable Energy. Det vil bidra til å styrke posisjonen til norske bedrifter i et globalt marked for offshore havvind med sterk vekst og stor konkurranse, sier prosjektleder for havkatapulten, Willie Wågen.

Mer enn 200 sensorer
Havvindmøllen blir allerede brukt til testing av alt fra radarsystem, bølgevarslingssystem og overvåkningssystem for turbinen, til fartøy som frakter mannskap og utstyr til offshore vind-installasjoner. Anlegget har mer enn 200 sensorer og tallet øker stadig. UNITECH vil selv bruke testfasilitetene til å teste ut kabler og tilhørende løsninger til undervanns-kraftsystem. Ledig kapasitet kan i prinsippet nå kjøpes av alle små og mellomstore bedrifter.

– Vi står litt friere enn Equinor til å disponere anlegget, og er glade for at vi nå kan stille turbinen til disposisjon for flere virksomheter som driver med teknologiutvikling. Bedrifter som i dag ikke er inne i havvind, men som trenger å teste produktene sine i et realistisk miljø, kan gjøre det her, sier Birkeland.

Equinor har allerede utredet muligheten for å bruke 1,6 megawatt energilagring i tårnet til møllen, under havnivå.

– Nå har batteriteknologien kommet enda lengre, slik at vi tror at vi kan øke batterikapasiteten i vindmøllen. Vi ser fram til å kontakte batterileverandører som vil teste sine løsninger for energilagring under vann, sier UNITECH-sjefen.

les også